Добре дошъл в университета

Образование в чужбина 2013/09/03

Прием в университета – потвърден. Настаняване – осигурено. Самолетен билет – закупен. А сега какво?

Най-вероятно всички мисли и разговори са вече необратимо насочени към предстоящите хубави промени – заминаване в чужбина, запознанство с нови приятели, култура и начин на живот, започване на програмата в университета. Със сигурност първите седмици ще са заредени с много приятни емоции и вълнения, големи очаквания и любопитни открития. А на теб остава смело да се потопиш в пътешествието.

Можеш да разчиташ, че университетът ти е организирал интересна програма от дейности, с които да направи настаняването ти лесно и приятно. Това е и основната цел на Welcome (Orientation) Week – седмица (а понякога и две) за запознаване с останалите студенти и опознаване на кампуса на университета – различните факултети, библиотеката, спортния център, приятните места за почивка и среща с приятели. Това време е подходящо да потърсиш отговор на всички важни въпроси и да се погрижиш за практическата страна на живота в чужбина. Накратко, твоята Welcome седмица е краткото ръководство „Как да се почувствам у дома си в …?”

А ето и съветите на Orange как да направиш тази седмица незабравимо приятна и полезна:

  •      Използвай Welcome Week, за да се погрижиш за практическите подробности

Регистрация в университета, нов адрес, откриване на банкова сметка, избор на личен лекар – само малка част от важните неща, на които трябва да обърнеш подобаващо внимание преди да започне академичната година. Университетите са наясно, че имаш безброй въпроси и нужда от помощ и затова често включват редица полезни сесии, които да те запознаят с процеса. Възползвай се от възможността да уредиш тези подробности и да улесниш максимално престоя си в чужбина.

  • Имай предвид културното многообразие и уважавай различията

Абсолютно гарантирано е, че още първият ден ще срещнеш студенти от различни краища на света. И за да видиш красотата на една такава цветната палитра от езици, религии, обичаи и начин на живот, трябва да останеш максимално отворен и любопитен към разнообразието. Ако не си сигурен как да реагираш или какво да кажеш, просто попитай!

  • Бъди готов да излезеш от зоната си на комфорт

Самият факт, че ще учиш в университет в чужбина говори достатъчно за готовността ти да експериментираш с границите на познатото и комфортното. Затова запази откривателския дух и се възползвай максимално от възможностите, които ти предлага Welcome седмицата. Това ще ти помогне да се адаптираш по-бързо и да намериш мястото си в новата обстановка по-лесно.

  • Участвай във всички дейности

Програмата на Welcome седмицата е наистина доста разнообразна – сесии с важна информация за това какво те очаква (и какво очакват от теб) като студент, полезни съвети за града и живота ти там, различни развлекателни събития за опознаване на студентите. Освен това ще можеш да се срещнеш с представители на студентските клубове, да разбереш с какво точно се занимават и да се включиш още в самото начало на годината. Някои университети имат над 50 клуба и студентски общества, така че всеки може да открие ново интересно и забавно занимание в свободното време.

  • Забавлявай се и намери нови приятели

Макар че този съвет е по-скоро в категорията „по подразбиране”, не пропускай възможността да се оставиш на вълната от приятни емоции, да поговориш с останалите студенти и да завържеш нови приятелства. Welcome седмицата е точно това – време да открехнеш изцяло вратата към студентския ти живот и да се възползваш максимално от възможностите по пътя.

Тагове: , , , , ,