Пътуване в Аляска след WAT в 5 стъпки

Work and Travel, Пътуване след WAT, Пътувания 2013/08/02

Да посетиш Alaska, ако Work and Travel лятото ти не те е завело там, е безкрайно добра идея. Първо защото където и да си в САЩ, има начин да стигнеш до Аляска, а кога иначе ще го направиш и второ защото ще се увериш колко болезнено красива може да е Природата.


1. Стигни до Аляска

Полет е единствената смислена опция и може би Anchorage е най-доброто място за започване на приключението. А ако планираш достатъчно рано, това няма да струва чувал с пари. Имай предвид, че през лятото много полети кацат и излитат в малките часове на деня, добрата новина е, че през това време от годината почти не се стъмва и повечето бизнеси работят до много късно.

2. Разгледай Анкъридж

Мога да ти препоръчам да отседнеш в Alaska Backpackers Inn – мястото предлага наистина най-основното: легло, вода и възможност да срещнеш безкрайно интересни хора – в моя случай две австралийки и англичанка, тръгнали да обикалят света, чиято любима държава се оказа не коя да е, а родна България. Ако предпочиташ повече комфорт, града предлага множество хотели, но се приготви за доста по-висока цена.

Докато си в града не пропускай Anchorage Museum. За хапване съвсем наблизо има hotdog stands, като reindeer hotdog е наистина великолепен, увери се обаче, че месото не е замразявано, защото това променя вкуса. Също така бирата, произведена в Аляска е отлична, така че не пропускай да я опиташ. За купуването на сувенири избери Polar Bear Gift Shop, не само защото е най-големия, но и защото задължително ще видиш WAT колеги, които спокойно да разпиташ за готините места в града. А за да се подкрепиш с хубаво кафе, чай или интернет – задължително посети Kaladi Brothers.

3. Продължи

Придвижването с обществен транспорт в Аляска може да е скъпо и трудно, най-добре е да пътуваш с приятели и да разделите разходите за наемане на кола. Така ще спестите, а и ще имате самостоятелността да пътувате където поискате.

Не забравяй, че пътищата в Аляска се споделят по равно от автомобили и диви животни, така че спазвай ограниченията и избягвай да шофираш през нощта.

Разбира се, същественото в Аляска е природата, а най-големия природен резерват е Денали, така че уверено можеш да продължиш на Север.

4. Потопи се в природата на Аляска

Пътят на Север е изключително красив, а малко отклонение от основния маршрут ще те отведе в Talkeetna, съвсем малко населено място, където да отпочинеш, да хапнеш сладолед или да се насладиш на чаша кафе. Със сигурност ще срещнеш WAT колеги, защото Talkeetna Alaskan Lodge е един от многото популярни работодатели в Аляска.

Следващата стъпка е Денали. На прага на Denali National Park, това място предлага рафтинг, ATV офроуд, разходки в планината и дори полет със самолет, за по различен поглед на природата и кацане на ледник. Докато си тук задължително опитай сьомга в Alaskan Salmon Bake, както чух да казват – толкова е добра, че е учудващо, че още е законно да си я поръчваш. Разбира се и тук ще можеш да се срещнеш с безкрайно много студенти, които работят навсякъде в региона – Princess Alaskan Lodge, Grande Denali, Salmon Bake, в магазините наоколо.

Нощувките в тази част от Аляска могат да са доста скъпи, а и задължително трябва да резервираш възможно най-рано. Добра възможност за достъпно настаняване предлагат мотелите в Healy, а са само на няколко минути път от всички атракции.

5. The last frontier

Fairbanks е вторият по големина град в щата. В зависимост от сезона във Феърбенкс ще можеш да намериш и доста достъпно настаняване. Докато си тук не пропускай да разгледаш центъра на градчето, който се намира на брега на Chena River. И разбира се, Pioneer Park, където ще откриеш много артефакти от историята на Аляска.

Фърбанкс е на едва 190 км от Северния полярен кръг, така че ще можеш да се насладиш на изключително дълъг ден, а в зависимост от времето през годината, в което пътуваш дори има шанс да видиш Северното сияние.

И след като разгледаш Аляска, не пропускай да споделиш преживяното с Orange!

Ivo Borisov

Тагове: , , , , , , ,