„Мамо, живея в гората!” или предизвикателствата в Work and Travel

Work and Travel 2015/07/08

Вече си в САЩ, свикваш с обстановката и влизаш в ритъм с работата. 4 месеца си е доста време и неизменно ще се сблъскаш с трудности и предизвикателства от различен характер. Може би гледаш по-философски на нещата и лесно преодоляваш препятствия, но може и да си по-чувствителен и да изживяваш промените по-дълбоко. Без значение какъв е твоят характер, смятаме, че съветите по-долу ще са ти полезни.

Някои от тях могат да ти звучат смешно, но зад всеки един цитиран проблем стоят множество живи примери, с които сме се сблъсквали във времето и пространството, и на които сме се опитвали да помогнем.

wat предизвикателства

Не се разбирам с мениджъра/супервайзъра си

Понякога се случва така, че влизаш в словесни сблъсъци със своя мениджър или супервайзър. Не се разбирате, трудно се понасяте, имаш чувството, че нарочно ти създава проблеми или постоянно те следи. Какво да правиш?: Откритата комуникация е едно от работещите решения в подобни ситуации. Поговорете, за да изчистите неяснотите. Ако никога преди това не си работил е нормално да не се чувстваш комфортно, когато някой ти нарежда да правиш нещо, защото досега не си се сблъсквал с работна среда и работни взаимоотношения. Дай си време да свикнеш и бъди толерантен. Ако проблемите с твоя мениджър/супервайзър продължават, поискай среща с по-високопоставен в йерархията мениджър, за да отнесеш проблема към него и помолиш за съдействие. Практиката ни е показала, че поне 90% от подобни проблеми на работното място се решават с открита комуникация на място и обсъждане на проблема.

Ако проблемите продължават въпреки разговорите, които си провел, то те съветваме да се обърнеш към своя американски спонсор, за съдействие. Обсъди проблема с тях, спокойно и в детайли, и ги помоли за съдействие.

Получавам по-малко часове от тези, които са описани в офертата ми

Често се случва така, че работните ти часове (особено в началото на сезона) не са 32, а по-малко. Причините за това могат да са различни: лошо време (особено ако работиш на открито), слаб сезон и по-малко туристи в района, наемане на повече персонал от необходимото за момента. Без значение каква е причината, те съветваме да използваш свободното си време по най-добрия начин:

1. Разговаряй с работодателя си, покажи му своята готовност и желание да работиш повече. Той със сигурност ще се обърне към теб още в първите дни, в който работата започне да се увеличава с повишаване на притока от туристи;
2. Обиколи района, в който живееш и работиш. Проучи възможностите за втора работа, за да можеш да уплътниш времето си;
3. Дай си време да свикнеш с основната си работа и да я усвоиш. Увери се, че получаваш по-малко работни часове не защото не се справяш добре с работата си и работодателят е недоволен от теб.

Всички знаят, че искаш да работиш много и постоянно. Това, обаче, понякога е невъзможно, и е извън силите на работодателя да ти дава много работа, ако няма много клиенти. Затова той очаква да подходиш с разбиране и търпение ситуацията да се подобри.

Не се разбирам със съквартирантите си

Нормално е, когато живееш с някой, без значение дали е приятел, с когото си отпътувал от България, или съвсем непознат човек, да възникват конфликти. Вечните спорове около това кой е наред да чисти, или кой-от чия храна редовно си отмъква, са налице във всяка къща, обитавана от повече от един човек. Затова, ако имаш спорове с някой свой съквартирант, отново отворената комуникация е правилният път за решаването им. Може да си изготвите график за чистене и/или пазаруване, който да закачите на хладилника в кухнята. В краен случай, ако проблемите продължават, можеш да разговаряш с мениджъра ти да те измести в друга квартира (ако квартирата е подсигурена от работодателя ти), или ти можеш да си потърсиш друга квартира, в която да живееш през остатъка от програмата си.

Не харесвам квартирата си и искам да се изместя

Ако поради някаква причина не харесваш мястото, на което живееш, то можеш да се изместиш. Имай предвид, обаче, че квартирата (особено тази, която е предварително подсигурена от работодателя ти) със сигурност е с много по-нисък наем от стандартния за района, и често е невъзможно да си намериш друго място, на което на живееш само 4 месеца. Повечето наемодатели обвързват квартирите с договори за наем, изискват предплата за няколко месеца и подписване на договор за пребиваване за поне 1 година. Така че преди да се изместиш на друго място се увери, че можеш да си подсигуриш такова. Често пъти изместването изглежда лесно, на пръв поглед, а на практика се оказва скъпо и времеемко начинание.

Не се чувствам добре и имам нужда от преглед при лекар

Всички детайли за медицинската си застраховка можеш да откриеш в своя имейл, или в профила си в my.orange.bg. Ако след запознаване с детайлите за застраховката си все още имаш въпроси, то не се колебай незабавно да ги отправиш към своя Orange консултант.

Имам проблем с работата си и искам да я сменя

Ако поради някаква причина желаеш да напуснеш мястото, на което работиш, то трябва да уведомиш за това своя спонсор, предварително. Не се учудвай, че той ще се опита да ти съдейства да НЕ напускаш, и ще изиска от теб да го запознаеш с всички детайли. Това е така, защото програмата ти се крепи върху ангажимента, който си поел към основния си работодател, както и той към теб. Затова спонсорът ще иска да разбере колко сериозен е проблемът, който имаш, и дали не може да бъде разрешен. Смяната на работодател е крайна мярка, която той ще одобри, след като изчерпа всички възможности за разрешаване на проблема, който имаш.

Храната е ужасна, какво да ям?

Да, киселото мляко и сиренето не са като българските, но това не означава, че не можеш да намериш местни продукти, които да наподобяват родните.
Ако има руски магазин в района, където живееш, то задължително го посети. Там вероятно ще откриеш сирене, което много се доближава до българското. В супермаркетите, пък, можеш да се огледаш за „plain yoghurt”, който се доближава до българското кисело мляко. Ако видиш „French bread” или “Italian bread” то бъди сигурен, че това не са традиционните сладки американски хлябове. А най-хубавото е, че навсякъде в САЩ, през седмицата в определен ден или всеки уикенд се организират „farmers markets”, където местни производители продават плодове и зеленчуци, на достъпни цени.
А ако случайно работиш в ресторант, то се поинтересувай дали можеш да се възползваш от „employee discounts” от цените на ястията там, за да си вземаш храна и за вкъщи.
А най-най-хубавото е, че САЩ е толкова цветна и многонационална страна, че със сигурност ще откриеш ливански, марокански, непалски, китайски, или друг ресторант, в който ще можеш да опиташ от чуждата кухня. А ако районът, в който се намираш, е крайбрежен и се слави с вкусна морска храна, то не пропускай да опиташ и от нея.

Тук е ужасно! Нищо не е такова, каквото си го представях и искам да се прибера вкъщи!

Не забравяй, че Work and Travel USA е програма, която ще те предизвика да си самостоятелен и ще те изкара от зоната ти на комфорт. Ще те накара да се справяш с нови ситуации, ще те запознае с нови места, гледки и хора. Нормално е да има неща, които да ти харесат и други, които да не ти харесат и да те накарат да се чувстваш не на място. Важното е да не забравяш защо си се записал, да не униваш и да прогледнеш за всички уникални неща, които можеш да изживееш. Ако се чувстваш потиснат, не се затваряй в себе си. Разговаряй за това с приятел, колега, с нас. Разведри се, като се опиташ да разбереш какво е специфичното в района, в който се намираш, излез с приятели, разнообрази работния си ден като общуваш повече с колеги или клиенти. Опитай се да опознаеш другите хора и ще разбереш какво отличава тази програма от всичко останало, което ти се е случвало досега. Планирай пътуване в края на лятото, за да разгледаш повече места и да си отпочинеш. Все пак-това си остава най-сладката част от програмата :)

Искам да пътувам след края на програмата си. Трябва ли да уведомя спонсора за това?

Задължително трябва да уведомиш своя спонсор, ако възнамеряваш да пътуваш ИЗВЪН територията на САЩ, по време на своята програма. Имай предвид следното:
1. Ако искаш да пътуваш извън САЩ, то можеш да го направиш САМО в границите на периода, обозначен на твоя DS-2019.
2. Две седмици преди началото на твоето пътуване, трябва да изпратиш своя DS-2019 в оригинал, на спонсора си, за да може той да го валидира. С това спонсорът потвърждава пред имиграционните служби, че е запознат с пътуването ти и то е одобрено от него. Валидирането се удостоверява с поставяне на подпис от оторизиран представител на спонсориращата организация в полето “Travel validation by responsible officer” върху бланката DS-2019.
3. Ако искаш да пътуваш на територията на САЩ, то можеш да го направиш и след края на програмата си и подобно валидиране НЕ е необходимо.

Мамо, живея в гората!

Все не ти остава време да се обадиш вкъщи и да се чуеш с вашите. Затова бързо им драсваш някой ред в Skype или Viber, колкото да знаят, че всичко е наред. Често, обаче, родителите ти изпадат в паника от набързо написаното от теб.

Спокойствието на родителите ти е важна част от програмата, в която участваш, и то е основно твое задължение. Вероятно не си се замислял над това, но е време да го направиш. Отделяй време да се чуваш с родителите си, поне веднъж седмично.

Искрен съвет от нас: ако имаш някакви проблеми, не прибързвай да ги споделяш с тях. Опитай се първо да ги разрешиш, свържи се с нас или със своя спонсор за съдействие. Ако ангажираш родителите си, те само ще се притесняват, без да могат да ти помогнат особено, защото ти разполагаш с повече информация от тях. Това не означава, че трябва да ги лъжеш или да криеш нещо от тях, напротив. Това е възможност сам да се справиш с проблема, без да ги притесняваш излишно и след това да им споделиш как си го разрешил или преодолял.

Най-важното е да се забавляваш и да вземеш максималното от програмата си! Ще говориш за участието си в Work and Travel дълго след като си се прибрал. Ще се събираш със съквартирантите си и ще си разказвате забавни истории от къщата отново и отново, все едно ги споделяте за първи път. Ще ползваш опита, който си придобил, във всяко свое ново начинание.

 

Ню Йорк

 

Тагове: , , , ,