Work and Travel е програма, която може да ти даде много. Ще се запознаеш с много нови хора, ще посетиш места, които си виждал само по филмите, ще разбереш много нови неща за себе си като личност… Мога да изброявам още дълго, но с тази статия искам да ти разкажа за една малко пренебрегвана възможност, от която можеш да се възпозлзваш.

amsterdam-studentska-brigadaКато участник в програмата, самолетният ти билет има доста предимства пред обикновените билети. Еднo от тях е това, че можеш да си добавиш 1, 2, 3 или колкото нощувки искаш в града, където се прикачваш на връщане от Щатите. Ако все още не си се възползвал от тази опция, можеш да се свържеш със своя Orange офис и да обсъдиш какви са възможностите за това.

В случай че вече си планирал няколко дни в Амстердам, ние подбрахме забележителностите, които не трябва да пропускаш, както и различните опции за придвижване в Града на лалетата.

От и до летище Schiphol

Опциите за придвижване от и до летището не са малко. Докато планираш пътуването си, ще имаш достатъчно време да прецениш коя е най-добрата за теб.

amsterdam-work-and-travel

С шатъл

Почти всички хотели в града предлагат посрещане на летището с така наречените „шатъли“. След като направиш резервация, можеш да се обърнеш към хотела, за да разбереш дали за тази услуга се доплаща, както и къде точно трябва да изчакаш. Това е един от най-бързите и удобни варианти.

С влак

Още един бърз и удобен транспорт. Ако не мислиш да нощуваш в града или хотелът ти не предлага посрещане, железопътният транспорт ще ти свърши чудесна работа. Еднопосочният билет започва от 4.20 евро, а придвижването до централната автогара отнема около 15 мин. На разположение са и билети за 1, 2 и 3 дни, съответно на цена 15, 20 и 25 евро.

С автобус

Има няколко автобусни линии, които обслужват летището в Амстердам. Най-удобна обаче е линия 197. Тя пътува между летището и центъра на града и тръгва от платформа B9 на всеки 10 минути. Закупен онлайн, билетът е на цена от 4.75 евро. Има опция и за 24-часов билет, с който можеш да пътуваш из целия град срещу сумата от 13.50 евро.

С такси

Това е най-бавният и скъп начин за придвижване. В зависимост от разстоянието и натовареността, пътуването може да ти струва около 50 евро, а времето за придвижване е между 30 и 60 минути. Такситата тръгват от Schiphol Plaza.

Забележителности

Амстердам определено е град, който трябва да посетиш повече от веднъж. Нещата, който можеш да видиш и правиш, са толкова много, че трудно биха се събрали само в една статия. Ако все пак посещаваш холандската столица за първи път, ето какво не трябва да пропускаш:

Open Boat Tours

Общата дължина на каналите в Амстердам е над 100 км, а разходките с лодка по тях са чудесен начин да разгледаш града от водата. Туровете, които се организират, са доста, но добър вариант са Open Boat Tours. При тях капитанът е и екскурзовод, така че ще научиш много интересни истории за града, а фактът, че можеш да започнеш тура от три различни точки в града, е допълнителен плюс. Цялата информация за разходките по вода можеш да намериш на сайта, посветен специално на това.

amsterdam-studentska-brigadaVan Gogh Museum

Амстердам е дом на над 200 платна и 700 писма на гения Ван Гог, събрани във Van Gogh Museum. Музеят обединява в себе си няколко изложбени зали и център, посветен на изучаването на живота на художника. Освен негови картини, там са изложени и произведения на Гоген, Кандински и други велики творци. Ако случайно се намираш в града в края на седмицата, всеки петък може да се насладиш на картините в музея с чаша коктейл в ръка под звуците на музиката на различни музиканти, поканени на специално създадената за целта сцена.

Къщата на Ане Франк

Ако се интересуваш от история, вероятно няма нужда да ти припомням коя е Ане Франк и защо къщата, в която е живяла, е толкова популярна и в наши дни. 15-годишното момиче води своя дневник докато, заедно със семейството си, се укрива от нацистите в малкото помещение в сградата. Момичето така и не се завръща от концентрационния лагер, но историята, която остава запечатана на страниците на дневника, все още привлича хиляди хора.

Rijksmuseum

Rijksmuseum представлява много повече от най-големия музей в страната. Той е олицетворение на историята, настоящето и бъдещето на Амстердам. От построяването й през 1885 г., което отнема близо 9 години, сградата непрекъснато се променя и модернизира. През 2013г. музеят и градината към него са реновирани, а година по-късно, през 2014-та, е открито и The Philips Wing. Музеите от такъв мащаб не са много, така че не пропускай да го посетиш по време на престоя си в Амстердам.

dsc_0074
Кварталът на червените фенери

Няма как да пропуснем да споменем тази част от Амстердам. Кварталът се намира зад площад „Дам“, в зоната между Oudezijds Voorburgwal и Oudezijds Achterburgwal. Освен над 300 еднообразни едностайни кабини, осветени от червени фенери, тук се намират и емблематичните за града coffee shops и Музеят на марихуаната.

The Heineken Experience

Born in Amsterdam, raised by the world! Без значение дали си почитател на бирата или не, със сигурност ще останеш очарован от интерактивната разходка из старата пивоварна. The Heineken Experience събира на едно място музей на историята на марката и съвременни мултимедийни ефекти. Запазената архитектура на сградата, построена през 19 век, допринася за интересната атмосфера на мястото. В случай, че пивоварната попада в списъка ти с места за посещение, не забравяй да резервираш билета си онлайн.

Градът на лалетата може да ти предложи много повече от просто разходка. Какъв по-добър завършек на лятото преди да се върнеш към ежедневните ти задължения на студент?

Не забравяй, че освен със смяната на полета ти към България, ние можем да ти съдействаме и с резервирането на хотел за престоя ти в Амстердам.

Тагове: , , , , , , ,