Обожаваме пътуванията. Тръгваш към конкретна дестинация, очакваш да пристигнеш, да срещнеш културата и хората, да опиташ храната там. И изведнъж когато пристигнеш, осъзнаваш, че разговорът с непознатия мъж в автобуса и ароматното кафе от малкото крайпътно магазинче, вече са оставили своите белези в съзнанието ти и са осмислили пътуването ти. Именно затова след едно незабравимо лято в САЩ и уникалните места, които си посетил, те съветваме да не спираш до там. Избери си дестинация в Европа и събери още малко спомени на път за България.

Започваме обиколката си от Рим. Вечният град събрал в себе си архитектурни шедьоври, монументални сгради и духа на миналато, наистина създава вечни спомени. Aко твоят полет на връщане минава през Италия, не пропускай да останеш и да разгледаш града за 3-4 дни. А за да се насладиш максимално на екскурзията се довери на съветите ни от следващите редове.

rsz_rome_1

Транспорт от и до летището

Като участник в Work and Travel програмата, ти най-вероятно ще се прикачиш през летище Fiumicino в Рим. Fiumicino е основното летище, което се намира на 32 км. от Рим. Четири са вариантите да се предвижиш от летището до центъра на града – влак, автобус, такси или шатъл.

С влак

  • Regional Trains (FLI) (пътнически влакове) – тези влакове тръгват от гарата на летището в близост до терминал Пристигащи (Arrivals) на всеки 15 минути от понеделник до петък и на всеки 30 минути през уикендите и празничните дни. Спирките са RomeTiburtina, Rome Ostiense, Rome Trastevere, Rome Termini (централната жп гара). От летището до централната гара на Рим се стига за 55 мин. Цената на билета е 8 евро на посока или 65 евро за пакет от 10 билета.
  • Leonardo Express – пряка връзка от летище Fiumicino до гара Termini в Рим. Влаковете оперират всеки ден от 06:23 ч. до 23:23 ч. на всеки 30 минути. Този вариант предлага най-краткото време за пътуване – само 32 минути. Цената е 14 евро за билет или 115 евро за пакет от 10 билета.

С автобус

COTRAL Bus - автобусът тръгва от Терминал 2 Пристигащи. Времето за пътуване от летището до центъра на града е 1 час, а цената на билета 3,60 евро. Билети могат да бъдат закупени в упълномощени за целта пунктове за продажба или на борда на автобуса. Повече информация може да намериш тук.

С шатъл

Шатълите тръгват на всеки 30 мин. ежедневно – от понеделник до неделя. Пътуването от летището до града трае около 50 мин, цената на билета е 6 евро и може да бъде закупен от шофьора. Тръгват от Терминал 3, а спирките в града, на които спират са: Termini Station and Vatican area, Via Crescenzio; Termini Station and Ostiense station и Termini Station.

С такси

Тарифите на лицензираните таксита са фиксирани от летището до всяка дестинация в Рим – 48 евро; до Tiburtina Station – 55 евро и до Ostiense Station – 45 евро.

Възможност за съхранение на багаж на летището

За да се насладиш максимално на пътуването, те съветваме да оставиш багажа си на съхранение на летището. Мястото за съхранение на багаж се намира на Terminal 3, International Arrivals и работи всеки ден от 6:30 ч. до 23:30 ч. Цената е 6 евро на куфар за съхранение до 24 часа. Таксата се плаща при предаване на багажа. Телефонът, на който може да получиш повече информация е +390665953541.

Забележителности и музеи

Безброй много са паметниците, площадите, църквите, музеите и галериите на Рим, които пазят наследството на града от хилядолетия. В зависимост от продължителността на престоя ти, сам ще прецениш какво да посетиш и разгледаш, но „задължителните“ ти спирки трябва да са:

Pantheon (Пантеонът) – една от най-впечатляващите сгради на Римската империя. Забележителният архитектурен подвиг е най-запазената и влиятелна сграда на древен Рим. Построен 27 год. пр. Хр., храмът е посветен на всички богове на езическия Рим. В древността всички стени са били покрити с мрамор и във всяка ниша е имало статуя. Сега стените са голи. В храма се намират и гробниците на кралица Маргарита и художника Рафаело. Работното време е от понеделник до събота от 9:00 до 19:00 ч., а в неделя от 9:00 до 13:00 ч.
Входът е свободен!

Colosseum (Колизеумът) – може би няма човек, който при споменаване на Рим да не се сеща за Колизеума. Елипсовидният амфитеатър в центъра на града е най-големият строен някога в Римската империя. Той се смята за едно от най-великите произведения на римската архитектура и инженерство. Работното време е различно за различните периоди от годината: от края на март до края на август: 8:30 – 19:15 ч.; и от края на август до края на септември: 8:30 – 19:00 ч.

Вход: билетът струва 12 евро, но за младежи, от страна членка на ЕС, между 18 и 24 години има отстъпка и цената е 7.50 евро. Билетът е валиден 2 дни и с него може да посетите също Roman Forum and Palatine.

rsz_rome_2

Vatican city (Ватикана) - Ватикана е най-малката държава в света, разположена в Рим. Тя е и седалището на главата на римокатолическата църква –папата. Папската резиденция е построена върху гроба на Свети Петър. Музеите, които се намират тук са 11 и са събрали една от най-големите произведения на изкуството. Тук е и мястото, където можеш да видиш папата в сряда или неделя на площад „Свети Петър“. Всяка сряда папата дава публична аудиенция. А в неделя – проповядва на италиански от балкона си над площада. Вход: Билетът за Ватиканските музеи и Сикстинската капела е комбиниран, като е желателно да се закупи онлайн, за да се избегнат  километричните опашки. При резервацията трябва да се отбележи и точният час на пристигане. Цена: 8 евро + 4 евро такса за резервация онлайн за студенти от 18 до 26 години. Работно време: понеделник – събота от 9:00 до 18:00 ч.
Rome-Vatican-City

Castel Sant’Angelo – замъкът е проектиран от архитекта Demitriano и е построен между 123 и 129 г. сл. Хр. В началото е служил за мавзолей на император Адриан. Името на замъка идва от легендата за Saint Gregorio Magno, който имал видение на ангел, който се появява в крепостта, и обявява края на чумата. През 1500 г. Rafaello di Montelupo създава статуя на ангела. В последствие Castel Sant’Angelo служи като затвор за почти три столетия. През 1901 г. сградата е превърната в музей, за да могат милионите посетители да се насладят на изяществото й. Работно време е от вторник до неделя от 9:00 до 18:30 ч. Входът е свободен.

Trevi Fountain (Фонтанът Треви) – най-големият бароков фонтан в Рим и един от най-красивите в света. Легендата гласи, че ако посетителите хвърлят монета във фонтана, то със сигурност ще се върнат един ден отново в Рим. Фонтанът е световно известен, а по-малка негова реплика се намира в хотел Caesars Palace, в Лас Вегас.

rsz_rome_

Piazza Navona (Площад Навона) – един от най-известните и може би най-красивите в Рим. Основната атракция е Fountain of the Four Rivers (Фонтана на четирите реки), който е дело на великия Бернини. Четирите гигантски голи тела, които образуват статуята са олицетворение на четирите основни реки на континентите: Нийл, Ганг, Дунав и Рио де ла Плата. Друг акцент на площад Навона е църквата на Sant’Agnese in Agone. Посторена е на мястото, където според легендата свети Агнес е съблечен гол, но заради удивителния растеж на косата му, като по чудо се е спасил от позор. Площад Навона е един от най-оживените площади на града, с много кафенета, ресторанти и нощни клубове.

Rome Piazza Navona

St. Peter’s Basilica (Базиликата Свети Петър) – базиликата Свети Петър, най-голямата църква в света, е в центъра на християнството. Църквата е разположена във Ватикана и мястото е изключително символично: това е мястото, където Свети Петър, главният апостол, умира като мъченик и където е бил погребан през 64 год. сл. Хр. Свети Петър се счита за първия папа, а какъв по-добър избор да се изгради основният храм на католическата църква тук. Самата сграда е наистина впечатляваща, а куполът й е един от най-големите в света с размери 42 метра в диаметър и височина 132.5 метра. Веднъж влезли в храма, огромните размери на църквата ще ви изумят. Базиликата е с площ от 15 160 квадратни метра, с достатъчно пространство, за да се настанят 60 000 посетители. Най-известният паметник в базиликата Свети Петър е Пиета (Pietà ), мраморна скулптура, изобразяваща Мария, държаща мъртвото тяло на Исус. Работното време е от 7:00 до 19:00 часа, а в периода октомври-март от 7:00 до 18:00 часа. Входът е свободен.

The Spanish Steps (Испанските стъпала) – испанските стъпала са една от най-популярните туристически забележителности на Рим. Проектирани са през 1720 год. от италианския архитект Франческо де Санктис и са завършени 1726 г. Общо 138 стъпала водят към площад Испания (Piazza di Spagna). Винаги гъмжащи от туристи стъпалата водят до най-луксозния търговски район на Рим.

Музеите на Рим

Са съкровищница на едни от най-големите колекции на изкуството, скулптури и древни реликви в света. Музеите предлагат за всекиго по нещо – дали се интересуваш от съвременно изкуство и архитектура или искаш да разгледаш ренесансовите шедьоври, да знаеш, попаднал си на правилното място. Най-известните и интересни музеи, които предлагаме да разгледаш са: National Roman Museum; Keats-Shelley Memorial House  и National Gallery of Ancient Art (Galleria Nazionale d’Arte Antica). Таксите за музеите варират от 4 до 11 евро и повечето от тях са отворени и през уикенда. Първата неделя на всеки месец публичните музеи, паметници и археологически обекти са безплатни за всички посетители.

Hop-On Hop-Off Tours

Наслади се на всички прекрасни гледки на Рим от борда на Hop on Hop off Bus. Това е най-удобният начин да стигнеш до всички забележителности на този древен и омагьосващ град. Може да си вземеш билет за 1, 2 или 3 дни, като по време на тези дни може да се качваш и слизаш от автобусите толкова пъти, колкото пожелаеш. На борда ще разполагаш с аудио пътеводител на 13 езика. Автобусите са на разположение на туристите 365 дни в годината. Първият автобус потегля сутрин в 8:30 часа, а последният в 18: 40 часа (понеделник до четвъртък), 20: 45 часа (петък до неделя).

Друг начин за интересно и релаксиращо пътуване, с което да научиш повече за римската история и култура е Hop On Hop Off Cruise. Модерните корабчета са оборудвани с многоезичен аудио пътеводител, плосък видео екран, на който се прожектира историята на Рим, изключително мил и отзивчив персонал и бар. Всеки билет е валиден за 24 часа. Първото корабче тръгва сутрин в 10:00 часа, а последното в 19:00 ч.

Настаняване в Рим

Разбира се, за да прекараш няколко незабравими дни в Рим ще трябва да отседнеш някъде. Не забравяй, че Orange предлага хотелско настаняване и ще получиш най-добрата оферта за хотел или хостел на достъпна цена. Необходимо е само да се свържеш със своя Orange офис поне месец преди пътуването, за да имаме време да потърсим най-подходящото и достъпно настаняване за теб.

За да останеш и разгледаш Рим, ще е необдходимо да смениш и датите на самолетния си билет за връщане. Повечето авиокомпании предлагат безплатен престой в града на прекачване до 24 часа. Ако си решил да останеш във вечния град поне 3-4 дни, ще трябва да доплатиш за смяна на датите на билета. Обикновено таксата за престой над 24 часа е около 75 евро, но това зависи от датите и авиокомпанията, с която пътуваш. Съветваме те, веднага щом си решил да направиш подобна екскурзия да се свържеш с нас, за да ти помогнем с всички детайли и подробности.

 

Тагове: , , , , , , ,