Самолетният билет за образование в чужбина в 5 съвета

Образование в чужбина 2014/07/18

С намаляването на еуфорията от приемането ти в университет в чужбина започва началото на подготовката за заминаване. Колкото и да си пътешествал, няма как да не се сблъскаш с поне малко вълнение и дори стрес от пътуването, което ти предстои. Една от важните стъпки е да избереш своя полет.
Самолетни билети за образование в чужбина

Съобрази се с плановете за настаняване

Изборът на дата за полета ти е лесен, когато си финализирал въпроса с настаняването си. Независимо дали си избрал кампуса или сам си намерил квартира, виж датата, на която можеш да се настаниш, и започни търсенето на билет от там.

Провери различни варианти за пътуване

Големите университетски центрове често имат повече от едно летище, до което можеш да летиш. Поровери кое се намира по-близо до крайната ти дестинация и кое предлага по-удобни връзки. Добре е да съобразиш и тези условия заедно с цената на самолетния билет.

Имай предвид, че е възможно самолетен билет до голямо летище-хъб – например до столицата на държавата, в която ще учиш, – да е по-евтин, отколкото до желания от теб град. Ако обаче се налага после да се придвижваш с влак или автобус, това може да се окаже скъпо и много продължително и да обезсмисли по-евтиния полет.

Избери авиокомпанията внимателно

Ако университетът ти е в Европа, има немалък шанс до близък град да лети някоя от нискотарифните авиокомпании. Ако решиш да провериш този вариант, трябва да имаш няколко много важни неща предвид. На първо място, няма да имаш чекиран багаж, а ако ще пътуваш с повече от един куфар, това може да ти струва цяло състояние. Лоукост авиокомпаниите традиционно кацат на по-отдалечени летища, като нерядко часовете на пристигане са неудобни. Вероятно ще трябва да се придвижиш с такси, а това е голям допълнителен разход. Преимуществата на тези компании са най-големи, когато пътуваш за кратко и не носиш много багаж; наред с това, нискотарифните превозвачи обикновено не оскъпяват еднопосочните билети.

От друга страна, традиционните авиокомпании предлагат полети до по-удобни летища. Съветваме те да се обърнеш към своя Orange офис, за да ти предложим специални условия и тарифи, като например намалена младежка цена или безплатен превоз на повече куфари.

В много от случаите двупосочен самолетен билет с традиционна авиокомпания ще е по-изгоден от еднопосочен и ти препоръчвам да го избереш, дори и когато се налага да фиксираш дата за връщане още преди да знаеш програмата си в университета.

Запознай се с условията на билета си

Макар и много рядко, понякога авиокомпаниите позволяват да закупиш двупосочен билет с отворена дата на връщане. В този случай задължително провери колко седмици преди желаната от теб дата на връщане трябва да направиш резервация. Обикновено се изискват поне 4 седмици, а ако искаш да пътуваш в натоварен период като лятото или около големи празници, направи запитване към агенцията си поне 6–8 седмици по-рано.

Ако си фиксирал дата на връщане, провери дали можеш да я промениш и при какви условия. Обикновено това е възможно след заплащане на допълнителна такса.

Опитай се да планираш отрано

Интернет гъмжи от съвети как да купиш самолетен билет по-изгодно. Някои от тях са откровено безумни, но зад един стои много здрава икономическа логика – планирай възможно най-рано! Колкото повече се забавиш със закупуването на билет, толкова по-виска цена ще трябва да платиш.

Разбира се, след като организираш пътуването си, ще се насладиш на приятната тръпка от международните полети. Погледни няколко съвета как да вземеш максимума от тях. А какво предстои след като кацнеш зависи само от теб!

А когато дойде време за ваканции, ние отново ще бъдем насреща, за да ти предоставим най-изгодния полет.

Ivo Borisov

Тагове: , , ,