В опознаване на Ню Йорк след WAT

Work and Travel, Пътуване след WAT 2013/08/22

Дестинациите, които можеш да избереш в края на WAT сезона, са адски много. Всяка една има своя чар и предлага разнообразна порция американска култура. Но все пак, никой не те задължава тя да е само една, нали ? Ню Йорк, смеем да кажем, е една от най-желаните и популярни дестинации сред WAT студентите, а и не само.

Как да стигна ?

В Ню Йорк се намират две от най-големите летища, John F. Kennedy International Airport съкращавано JFK и Newark Liberty International Airport, съкращавано EWR. И двете летища не са толкова отдалечени от града, а и имай предвид, че има удобни шатъли (малки бусчета) осигуряващи трансфер до центъра на града. Ако пък си избрал да пътуваш с Greyhound, автобусът има няколко спирки в самия Ню Йорк. На пристигане задължително се снабди с туристическа карта на града, няма да ти е излишна. В повечето можеш да откриеш информация, както за местоположението ти, така и за движението на метрото и локациите на метростанциите.

Настаняване

Първите неща, които трябва да направиш при организиране на пътуването си, е да си запазиш билет и място за нощувка. Ню Йорк предлага богато разнообразие от хотели и хостели, и в зависимост от това какво търсиш, можеш да намериш не толкова отдалечен от центъра на града хостел на прилична цена.


Нека обиколката започне

Ню Йорк е град богат на забележителности. Сред най-известните са Статуята на свободата, Емпайър Стейт билдинг, Сентръл парк, Таймс скуеър, Медисън скуеър гардън и т.н

Посещение на Статуята на свободата ще ти струва 17 долара, но имай предвид , че билетът е валиден за цели 3 дни. Включва превоз с корабче до острова, където се намира статуята и обиколка на острова, но не включва екскурзовод. Съветваме те багажът, който носиш със себе си, да е минимален, тъй като преди да се качиш на корабчето минаваш обстойна проверка. В близост до статуята има заведение, в което можеш да избереш храна от богат бюфет и да се насладиш на менюто си, включващо прекрасна гледка към Ню Йорк.

Емпайър стейт билдинг в продължение на десетилетия след построяването си е най-високата сграда в света, цели 381 м. Сградата се смяна за един от най-известните символи на града. От 86-ия етаж, където се намира обществената площадка за наблюдение, можеш да се насладиш на панорамна гледка на цял Ню Йорк. Ние ти препоръчваме това да се случи по тъмно, тъй като гледката е умопомрачителна. Билетът за това удоволствие е на стойност 30 долара, освен ако не решиш да се качиш до последния 102-ри етаж, за който се заплаща допълнително и достъпът е ограничен. Естествено, както при всяка друга забележителност, има сувенирен магазин .

Сентръл парк е най-посещаваният градски парк в Съединените щати. Прекрасно кътче, за което ние ти препоръчваме да отделиш цял ден. На входа на самия парк можеш да наемеш велосипед за около 10-15 долара на час. Ще получиш и карта на всички местенца, които си заслужава да видиш в парка. Сред тях може да разпознаеш много места от любимите ти филми, като фонтана от филма „Приятели” , статуята на Алиса от „Алиса в страната на чудесата“, и др.

Не пропускай и да бъдеш грабнат от кипящия от живот Тimes Squаrе, където от толкова много светлини е трудно да се ориентираш какво точно да погледнеш. Но винаги можеш да седнеш на пригодените скамейки и просто да се оставиш на целия вихър владеещ това място.

Не пренебрегвай и множеството уникални музеи, които може да ти предложи Ню Йорк – Метрополитън, Музея за модерно изкуство, Музея на мадам Тюсо. Всеки един от тях има какво да ти покаже и с какво да те заплени.

В Мемориалния парк, изграден на мястото на двата съборени небостъргача през 2001 година, можеш да видиш фонтаните, символизиращи кулите близнаци, както и „Survivor Tree”, което е единственото оцеляло дърво на мястото след опустошителния акт.

И след като разгледаш великия Ню Йорк, не пропускай да споделиш впечатленията си с Orange:)

Тагове: , , , , , ,