Български гозби за Work and Travel

Work and Travel 2012/08/14

Безспорно chips, brownies, burgers, nachos with cheese, fish and chips, chicken fingers и всички други наслади, които американската кухня предлага са чудесни. За всеки Work and Travel участник обаче идва време, в което гозби като пълнени чушки, кавърма, миш-маш и разбира се вездесъщата мусака, просто започват да липсват нетърпимо. Няма място за притеснение, защото всичко необходимо за някоя родна манджа е желание, разходка до супермаркета и

Рецепта за мусака, адаптирана за Work and Travel участници

Work and Travel и българските гозби

За да приготвите мусака за около 10 порции ще ви трябват:

  • 2 паунда кайма
  • 2 паунда картофи;
  • 3 домата или 1 малко бурканче доматено пюре (което и от двете да сложите, ще е вкусно);
  • 2 глави лук;
  • 2 моркова;
  • сол, черен пипер

За заливката: 4 яйца; 4 супени лъжици кисело мляко и 2 супени лъжици брашно.
Дори и да пропуснете някоя от съставките (освен картофите и каймата) отново ще се получи вкусно. Пригответе си и подправки – чубрица (savory), риган (oregano), босилек (basil) и мащерка (thyme).

Най-лесният начин на приготвяне

Нарязвате картофите лука и морковите на кубчета, прибавяте към тях каймата и всичко го обърквате в тавата, добавяте доматеното пюре и малко вода, така че сместа да е 2/3 под течността. Към всичко това добавяте подправките, разбърквате добре и пъхате във фурната – предварително загрята, на 250 градуса, което е равносилно на 500 degrees F. Печете отгоре и отдолу на тази температура 15-тина мин. И след това намалявате на 200 градуса, което е равносилно на 400 degrees F. Печете около час, 10-тина мин. преди да е готово слагате заливката и печете само отгоре. Вече готовата мусака разнася миризма, която със сигурност ще ви пренесе у дома.

Рецепта за пълнени чушки, адаптирана за Work and Travel участници

Любимите пълнени чушки (staffed peppers) са едно от ястията, в които не е необходимо да спазвате каквито и да било точни рецепти и пропорции. Трябват ви големи чушки, които много лесно ще намерите във всеки супермаркет. Ще останете учудени от големината и вида им – доста по-различни от нашите, но сготвени се доближават до така добре познатия български вкус. За плънка използвайте ориз, кайма и зеленчуци (гъби, лук, моркови, домат).

Плънката се запържва като всичко се смесва и разбърква. Добавете сол, червен и черен пипер, чубрица и риган. Разбира се винаги може да добавите и това, което ви ухае добре и е подходящо за случая. След като сте позапържили сместа, напълните чушките с нея. Продупчете ги леко с вилица, сложете ги в тава и долейте вода, така че да ги залее до половината. Сложете ги във фурната и печете 30 мин. На тях също може да добавите заливка, както при муската. Ако ви остане от сместа, я объркайте със заливката и просто я изсипете в тавата и ще получите прекрасен сос.

Тагове: , ,