5 причини да завършиш магистратура в чужбина

Образование в чужбина 2015/03/30

Все повече работодатели търсят да наемат студенти с международен опит, които имат добро ниво на междукултурно разбиране и умения да работят с колеги и клиенти от цял свят. Тази тенденция споделят и различните държавни институции и органи. В Холандия например, правителството се стреми да задържи студентите след завършването им, като през ноември 2012 година обяви началото на нов план за заем за тях. Сингапур е друга държава, която обръща специално внимание на висококвалифицираните имигранти, като в тази посока предлага възможност за работа на завършилите международни студенти. И списъкът не свършва тук – Канада, Китай, Малайзия, Япония и Тайланд също разработват стратегии за привличане на учащите се от други държави.

Дипломата от акредитиран университет с доказан престиж може да промени не само начина ти на живот, но ще подобри и твоето представяне пред всеки потенциален работодател, с когото се срещнеш. Не остава съмнение, че знанията и опитът, натрупани по време на образователна програма в чужбина, са ценени както от работодатели в частния, така и в държавния сектор. Но какви по-конкретно са предимствата на това да завършиш магистърската си програма в чужбина?

Ще ти помогне да разшириш хоризонта си, да откриеш нова държава и култура и да израснеш като личност

Повече от половината от работодателите във Великобритания споделят притеснението си, че забелязват ограничена междукултурна осъзнатост у младите хора. Един от начините да покажеш това умение е именно чрез образованието си в чужбина.
Най-вероятно ще срещнеш студенти от цял свят. Това, което ще научиш от тях, ще бъде добавената културна стойност на твоето обучение. Тази перспектива носи повече от просто социални ползи – мрежата от контакти може да се окаже доста ценна в бъдеще, а твоите състуденти да се превърнат в лидери в своята област.

Ще се докоснеш до нова учебна среда, методи на преподаване и обучение, както и до гледната точка на различни професионалисти

Да запишеш магистратура в чужбина най-вероятно ще те изправи пред предизвикателството да свикнеш с различен стил на преподаване и учене. Това може да включва повече часове в залата за лекции и по-малко притеснение за оценките, но може и да означава по-различен начин на комуникация с лекторите.

Отивайки в чужбина, ще имаш възможност да учиш в учебни заведения със завидна репутация и ниво на преподаване. Най-подходящият университет за теб може да не се окаже точно онзи, който си харесал в началото. Тук става дума за нещо повече от международните университетски класации, като например до каква степен планираната магистърска програма е в тясно специализирана област, която не е добре развита в твоята държава; намират ли се експерти, материална база и ресурси; а може би самата магистърска програма предлага фокусирано регионално измерение; искаш да изучаваш тропическите гори, но не знаеш къде е най-подходящото място за тази специалност…

Друг фактор, който е желателно да вземеш предвид, е процедурата по кандидатстване. Не всички държави например изискват приемни изпити, а организират приема си въз основа на постигнатите до момента академични резултати. Ако искаш да избегнеш явяване на изпит като GRE или GMAT, можеш да разгледаш някои европейски университети.

Магистратура в чужбина ще добави академична тежест към резюмето ти и ще покаже, че си отворен към нови предизвикателства

Много международни компании могат да си позволят да набират сътрудниците си от цял свят и това, което е от първостепенна важност за тях, е да намират най-добрите служители.  Да си готов да пътуваш и да се изправяш пред нови предизвикателства ще направи кандидатурата ти по-атрактивна пред потенциални работодатели, които управляват големи компании с дейност в световен мащаб. Освен магистратурата в чужбина, друга отлична възможност да изпъкнеш е като посветиш част от времето си на кратък курс в чужбина, работа, стаж или доброволчески проект. Съвместните магистърски програми, изпълнявани от два или повече университета, също са добър начин да учиш известно време в повече от една държава.

Ще подобриш езиковите си умения

Да завършиш магистратура в чужбина не е начинание само за лингвисти и филолози. Да усъвършенстваш нивото си по даден език ще е полезно не само за самото обучение в университета, но и за възможен стаж или работа, изследователска дейност по проект или друга инициатива, която изисква отлични езикови познания. А да не забравяме, че след като завършиш, езиковите ти компетенции ще са ценен съюзник в намирането на работа. Не е за пренебрегване и фактът, че макар и традиционните европейски езици да продължават да се търсят активно, все по-голям става интересът към по-нетрадиционните, като например мандарин.

Магистърските програми в чужбина предлагат гъвкави продължителност и структура, за да отговорят на всички търсения и потребности

Напълно възможно е да има и коренно различна причина да се замислиш за магистратура в чужбина. Може би структурата на програмата в твоята държава не отговаря напълно на плановете ти? Планираш да завършиш програмата в по-кратък срок (например една година), било то и в по-интензивен формат? Или пък предпочиташ програма, която ще остави летните месеци свободни, така че да завършиш практически стаж или просто да си починеш? Търсиш задочна форма на обучение, но тя не се предлага в родината ти? При малко по-обстоен обзор на предлаганите възможности за магистратура в чужбина можеш да намериш точно това, което търсиш.

Подборът на университет и специалност спрямо твоя академичен и професионален опит са ключови за достигане на така желания ръст в кариерата. Над 50 международни университети са гласували доверие на образователните консултанти на Orange, че ще окажат нужното съдействие на всички кандидати. Следващият може да си ти!

Тагове: , , ,