До Хавайските острови след студентска бригада

Work and Travel, Пътуване след WAT, Пътувания, Събития в САЩ 2015/09/25

Някога, в зората на времето, имало само лазурно синя вода. Изведнъж безбрежният Велик океан се разтресъл. Повърхността му се набраздила и от недрата му се появил Раят. Е, тогава Раят все още не знаел, че е такъв, защото си нямал зелена пелерина и бил самотен. Не подозирал и че вече има приятели. Трите “W” wind, water, wings бавно и внимателно покрили голите му вулканични скали с приказни цветя и дървета, а въздухът ехтял от омайните песни на непознати птици. В един красив ден странно очертание разчупило линията на хоризонта и не след дълго крайбрежният пясък заскърцал под тежестта на акостиралите канута. Двукраки същества стъпили на брега и нарекли райския остров свой дом. В продължение на векове нежни стъпки в ритъма на хула рисували историята на архипелага върху бреговете му.

wat-hawaii-beach

Няма как да не се вдъхновиш след горните редове. Не се чуди къде да прекараш екскурзията си след студентската бригада – Хавай е твоето място. Островите са част от територията на САЩ: въпреки че географски не са на континента, те са 50-тия щат. Благодарение на това можеш да пътуваш и след работния си период. Трябва да знаеш, че Хавайските острови са 8: Hawaiʻi, Maui, Oáhu, Kauaí, Molokaí, Lanaí, Niíhau и Kahoólawe. Най-големият от тях е Мауи. Островите са формирани при изригване на вулкани, като процесите продължават и днес. Има два начина да стигнеш до тях – единият е със самолет, а другият е с круизен кораб (Princess Cruises и Norwegian Cruise Lines).

Hawaiian Airlines Airbus A330

Хавайските острови са една от най-посещаваните дестинации в САЩ. Няма две мнения за удивителната им красота! Ето нашите предложения как да оползотвориш времето си там:

Какво да не пропуснеш на остров Оаху

  • Не пропускай Музея на изкуствата. Ако харесваш театъра, можеш да видиш някои от местните представления. Не пропускай и някое от многобройните хавайски плажни партита под наслов „Алоха“! За да не пропуснеш безплатен концерт или друго интересно събитие, се информирай редовно тук.

  • Най-голямата историческа забележителност на Оаху е Пърл Харбър. Докато си там, може да посетиш USS Arizona Memorial, да изгледаш филмче за атаките от 7-ми декември 1941 г. над Пърл Харбър и да се качиш на моторна лодка, за да видиш потопения кораб „Аризона“. Няма такси за вход на Пърл Харбър и мемориала на „Аризона“. Има такса, ако искате да видите кораба „Мисури“. Има много агенции на Оаху, които предлагат обиколки с автобус до Пърл Харбър. Тези обиколки обикновено включват и посещение на гробището Punchbowl, както и други исторически забележителности.

  • Sea Life Park в Оаху. Те имат специални програми с делфини, които ти позволяват буквално да плуваш, прегръщаш, галиш и дори целуваш делфините. Ако се интересуваш от океанология, това е мястото за теб. Паркът има оферта за плуване с делфини и посещение на празненство луау на една цена.

  • Други популярни културни събития в Хавай са: международно състезание по хула Merrie Monarch Festival; филмов фестивал Hawaii International Film FestivalRainbow Film Festival и LGBT.

  • Diamond Head: това е една от най-известните забележителности тук. Представлява угаснал вулканичен кратер, намиращ се на южния бряг на Оаху, точно до Уайкики. Със своите 760 фута (231 м) височина е любимо място за ценителите на хавайската природа. Не изисква огромни усилия да стигнеш до върха – обикновено отнема между 20 и 50 минути (в зависимост от темпото на изкачване). От наблюдателния център там можеш да се насладиш на невероятна гледка към Уайкики, Хонолулу, Коко Хед, а в безоблачно време можеш дори да видиш съседния остров Молокай. Много хора предпочитат да тръгнат сами, защото е по-лесно да стигнат до подножието на застиналия вулканичен кратер с автобус номер 22 и 58 от Уайкики. Входът за парка е по долар на човек. Работи от 6:00 до 18:00 всеки ден.

  • Manoa Falls: Височината им е 150 фута (45 м) и до тях може да се стигне само пеша. Разположени са в планините Коолау, а походът към водопадите е лесен и е с дължина само 1.5 мили (2.4 км). Пътеката е добре поддържана, но може да е кална, ако е валяло скоро. Прокарана е през тропическа дъждовна гора, където можеш да срещнеш разнообразие от цветя и дървета. Маршрутът е доста известен и водопадът е посещаван дневно от много хора. Можеш да се включиш в организирана туристическа обиколка с екскурзовод или пък да отидеш до водопада сам, като за целта трябва да се качиш на автобус номер 5 от търговския центр на Ала Моана. Слез на последната спирка или просто попитай шофьора за насоки.

  • Pali Lookout: можеш да стигнеш до него, като караш по магистралата Пали до източната част на острова. Пред теб ще се открие пленителна гледка от височина 300 метра. Оттук можеш да се насладиш на невероятна панорама към океана и планините – ще имаш възможността да видиш цялото източно крайбрежие на Оаху, заедно с градовете Канеохе и Кайлуа в далечината, както и малкия остров Chinaman’s Hat, намиращ се недалеч от брега. Наблюдателницата Пали е оставила дълбоки следи в историята на Хавайските острови. През 1795 г. крал Камехамеха се сражавал за последен път, за да обедини всички острови. Хиляди войници загинали в тази битка, дори според някои легенди, техните духове все още обитават местността. Много посетители, които са били на наблюдателницата Пали, казват, че са чувствали чуждо присъствие. Наблюдателницата е отворена всекидневно от 9:00 до 16:00. Няма такса за посещения. Наблизо има просторен, безплатен паркинг. Местни агенции също могат да организират екскурзия до тази забележителност.

  • Други атракции на Оаху са скотовъдната ферма Kualoa Ranch, плантацията за ананаси Dole Plantation, заливът Hanauma Bay, плажът Kailua Beach, Заливът на костенурките и водопадите Waimea Bay.

Какво да не пропуснеш на остров Мауи

  • Haleakala CraterHaleakala National Park близо до Kula на Мауи включва  Haleakalā, спящия вулкан, формирал източната част на острова. Кратерът е известен още като „Домът на Слънцето“ и е най- големият спящ вулкан на света. Върхът му достига 10 023 фута (3 055 м) над морското равнище. Кратерът и заобикалящата го местност е една от най-невероятните природни гледки. Релефът наподобява този на Луната и гледката от върха на вулкана е наистина впечатляваща. Много местни агенции предлагат екскурзии до Халеакала, включително с автомобил, велосипед, на кон, пеш и с ATV (високопроходими превозни средства). Една от най-известните обиколки на Халеакала е тази по изгрев слънце, за да можеш да приветстваш появата на небесното светило и да направиш уникални снимки. Вероятно това ще бъде най-запомнящият се изгрев, който някога си наблюдавал. Други вълнуващи обиколки, предлагани от компаниите, са нощните, по време на които можеш да наблюдаваш обсипаното от безброй звезди небе. Екскурзиите по залез слънце и тези в присъствието на лесничей са също много разпространени. Ако обаче предпочиташ да посетиш Халеакала сам, паркът е отворен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, с изключение на дните, в които времето е лошо.

  • Iao Valley: намира се на западния бряг на Мауи, на около 3.1 мили (5 км) западно от Уайлуку. Иао е висока, гъста тропическа долина, любимо място за много туристи. Най-известната част от нея е иглата Иао – скално образувание, високо 1 200 фута (365 м) и покрито с тропически растения. Заобиколена е от стръмнините на спящия вулкан Пуу Кукуи и често е скрита в облаци. Има и други високи точки, до които могат да се организират походи. Освен величествената си красота, долината Иао има и голямо историческо значение. През 1790 г. тя е сцена на драматична битка, водена от крал Камехамеха Първи. Паркът Иао е отворен всеки ден от 7:00 до 19:00. Походите са подходящи както за начинаещи, така и за по-опитни.

  • Molokini Islet: това е частично потопен вулканичен кратер с формата на полумесец. Намира се в Alalakeiki – канал между островите Мауи и Kaho’olawe, част от Maui County в Hawai’i. Ако обичаш да се гмуркаш, това е точното райско място за теб.

  • Други природни забележителности на Мауи са крайбрежието Хана, Oheo Gulch, Waianapanapa Black Sand Beach и Red Sand Beach.

Какво да не пропуснеш на остров Кауай

  • Waimea Canyon: намиращ се в западната част на Кауай, каньонът е 10 мили (16 км) дълъг, миля (1.6 км) широк и повече от 3500 фута (1066 м) дълбок. Вдъхновен от красотата на каньона, Марк Твен го нарича „Големият каньон на Пасифика“. Много местни компании предлагат обиколки с автобус, велосипед или пеша до каньона Уаймеа, някои от тях в комбинация с посещение на други забележителности като река Уайлуа и Ферн Грото. Ако предпочиташ да го изследваш самостоятелно, ще намериш много места, разкриващи хубава гледка. В края на каньона е националният парк Кокее.

  • Wailua River: намира се на източния бряг на Кауай и е единствената плавателна река в Хавай. Извира от кратера Уайалеале и е заобиколена от непроходими дъждовни гори, тропически растения и величествени водопади. Можеш да гребеш с каяк по реката или да се включиш в организиран тур, който ще те отведе чак до Папратовата пещера, друга природна забележителност на острова. Реката предлага чудесни условия за каране на водни ски и гребане с кану.

  • Fern Grotto е малка пещера, образувана от застинала лава и покрита с тропическа папрат. Според геолози, тя се е формирала преди милиони години и се смята за природно чудо на Кауай. До нея можеш да стигнеш само с лодка по река Уайлуа. Ферн Грото е считана за едно от най-романтичните места в Хавай и много двойки се женят там.

  • Освен гореспоменатите природни забележителности, има много други уникални места на Кауай, които любителите на природата не трябва да пропускат. Някои от тях са Spouting Horn, водопадите Opaekaa Falls и плажът Poipu Beach.

Какво да не пропуснеш на остров Хаваи

  • Hawaii Volcanoes National Park: с внушителната си площ от 300 000 акра (1 214 кв.км) паркът привлича посетители от целия свят. 70 млн. години вулканична активност са оставили неподражаемия си отпечатък върху пейзажа. Заради неповторимата си природа областта е обявена за международен резерват и е част на световното природно наследство. Много местни компании предлагат обиколки с автобус или пеша, за да можеш да видиш най-големия активен вулкан в света. Соло туристи също са добре дошли. Паркът се намира на 30 мили (48 км) южно от Хилo и е отворен 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Къмпингуването е разрешено.

  • Waipio Valley: ако обичаш водопади, това е мястото, където трябва да отидеш. Гъстата тропическа долина е широка една миля (1.6 км), дълга е 6 мили (9.7 км) и се намира на североизточния бряг на остров Хавай. Можеш да я изследваш сам или пък да си резервираш обиколка чрез местна туристическа агенция. Разнообразието е голямо: с файтон, каравана, пеш, на кон или с велосипед.

  • Lake Waiau: разположено е на цели 3 968 метра надморска височина, което го прави третото високопланинско езеро в САЩ. То е образувано преди повече от 12 000 години и е единственото ледниково езеро в средния Пасифик.

  • Kaloko-Honokōhau National Historical Park в Kailua-Kona. Паркът е създаден на 10 ноември 1978 г. за опазването, защитата и пресъздаването на традиционната хавайска култура.

  • Други забележителни природни места на Големия остров са Черните пясъчни плажове Punaluu Black Sand Beach, парк Ahalanui Park и националния исторически парк Puʻuhonua o Hōnaunau National Historical Park.

Опитай нещо различно

Предлагаме ти да провокираш себе си и да излезеш от зоната си на комфорт. Превърни мечтите си в сладки спомени от неповторими изживявания, приютени в богат и красив фотоалбум!

Качи се на сърф (с инструктор) – няма по-подходящо място за това от Хаваите!

Скочи с парашут (с инструктор) – няма по-изумителна гледка към изумрудените богатства на островите!

Танцувай хула и усети истинския дух на Хаваите! Алоха!

Тагове: , , , , , , , , ,