До Париж и обратно на крилете на Air France

Пътуване след WAT, Пътувания, Самолетни билети 2015/06/08

Преди седмица се озовах за ден в едно от най-натоварените летища в Европа –  Charles de Gaulle (CDG) в Париж. Целта на пътуването ми бе да се запозная с много нови функционалности на летището, както и да посетя двете нови крила на Терминал 2 – L и М. Ето с какво ще те очарова CDG при следващия ти полет през Париж, независимо дали той е по програма Work and Travel, бизнес пътуване или с цел почивка.

Paris

Иновации

С цел подобряване на обслужването и намаляване на времето, необходимо за трансфер, на летището ще намериш следните нововъведения:

  • Check Your Boarding Gate – това са големи touch screen машини, на които след въвеждане на номера на полета или след сканиране на бордната ти карта ще можеш да видиш най-краткия маршрут за придвижване до твоя гейт.
  • Check-in – на тези гишета бързо и лесно можеш да се регистрираш или да извадиш копие на своята бордна карта, ако случайно си я загубил или забравил.
  • Възможност за по-бърза проверка – ако остава твърде малко време до следващия ти полет, е добре да се обърнеш към служител на летището. Той/тя ще има грижата да провери със специална машина бордната ти карта и да прецени дали да те пренасочи към гише за по-бърза проверка, така че да не изпуснеш полета си.
  • SkyPriority е услуга на Air France, която ти дава право на по-бърза проверка и приоритетно качване на борда на самолета. Тази услуга може да бъде закупена към всеки билет на авиокомпанията.
  • Самостоятелно чекиране на багажнещото, което ме впечатли най-много, е възможността сам да чекираш багажа си. Направено е толкова лесно, че само трябва да премериш куфара си, да залепиш стикера, който ще ти бъде отпечатан при меренето, и да го пуснеш по лентата.
  • Новите сателити към Терминал 2 L и M – новооткритите сателити към Терминал 2 са изключително модерни и луксозни. До тях може да се стигне с влак, тръгващ на всеки 2 минути от Терминали 2Е и 2F. Ако имаш престой от един ден на летището, можеш да се възползваш от техния Business Lounge, който разполага със зони за релакс, кът за деца, кътчета за гледане на телевия, множество ресторанти и индивидуални бани. Входът в Business Lounge за един ден е 45 евро.
  • Неограничен Wi-Fi

Air France Aircraft

При трансфер

При трансфер за следващ полет най-бързият и удобен начин да се придвижиш до гейта си е да използваш Check Your Boarding Gate. Ако не можеш да откриеш такава машина, се огледай за табела с надпис „Connecting Tips”. На тези гишета винаги има служител, който може да ти даде бърза информация за придвижване до гейта ти. Изключително полезно е, ако пътуваш за своята Work and Travel програма и бързаш за своя следващ полет, да потърсиш такова гише или да провериш маршрута си на автоматичните машини.

Ако следващият ти полет излита от другото голямо летище в Париж Orly, най-удобният начин за трансфер e Navette Shuttle. Пътуването до там може да отнеме от 40 мин до 3 часа в зависимост от времето. Безплатен билет за Navette Shuttle можеш да вземеш на всяко гише на Air France, след като покажеш бордната си карта.

CDG Airport 2

Да обиколиш Париж за ден

Ако пътуваш за Work and Travel и имаш по-голям престой в Града на любовта, не пропускай възможността да го разгледаш. Има два начина да се придвижиш от летището до центъра. Влаковете „RЕR” тръгват от летището и спират точно в центъра на града. Оглеждай се за табели, за да видиш откъде можеш да се качиш на тях. Цената на билетчето в едната посока е 9.50 евро и пътуването трае около 30 мин. Другият вариант за транспорт до центъра са автобусите „Les Cars”, които имат различни спирки в центъра на града в близост до забележителности. Цената на билета в едната посока е 17 евро и пътуването е около час в зависимост от трафика. Информационни брошури за влака и автобусите са поставени почти на всяко гише в летището, така че лесно ще ги откриеш.

Ако имаш и нощен престой в Париж, ти препоръчваме да запазиш хотел в близост до летището, където цените са по-изгодни, а и повече хотели предлагат безплатен превоз от и до аерогарата.

CDG Airport 11

Важно за полета

Обиколката на Париж и новите неща, които те очакват на летището, са чудесни, но за да не изпуснеш полета си е важно да знаеш, че трябва да проверяваш имейла си редовно за евентуално настъпили промени по разписанието. Задължително е да бъдеш на летището поне два часа преди полета си, а на изхода, посочен в бордната ти карта – минимум 15 минути преди началото на отвеждането на пътниците към самолета.

Orange ти пожелава приятно пътуване!

Тагове: , , , , , ,