Къде да уча… компютърни науки

Образование в чужбина 2014/12/08

Любимият ми предмет в училище беше математика и ако трябва да съм по-конкретна, повече харесвах алгебрата. Беше ми изключително лесна, последователна и разбираема. Истината е, че не виждах къде ще ми послужи това или по-точно не съзирах приложение на математиката в нещата, които ежедневно върша. Нямаше супер герои с необикновени математически способности и със сигурност не можех да завържа разговор  думите: „Здрасти, питай ме за някоя тригонометрична теорема, за да видим дали я знам!“ :).

В наши дни математика стои в основата на всичко, което движи човечеството напред. Математика има в компютъра ми, в телефона, в iPad-а, в телевизора, във всяка електроника, която ме заобикаля. Тя изчислява, анализира, подобрява, насочва и със сигурност спомага за по-лесната комуникация между хора от цял свят.

Да започнем с една от най-желаните специалности, а именно…

Компютърни науки (Computer Science)

Ще посетим University of Surrey, England, който е в топ 10 за компютърни науки в класацията на Guardian за 2014 година. С какво програмата му се отличава от всички останали и дали това е вашият университет, решете сами.

Курсът обхваща няколко области, върху които светът се е фокусирал – нови технологии, медии, медицина, научни изследвания, разработване на софтуерни бизнес продукти. Програмата включва задължителни предмети, които са 3D Computer Graphics, Advanced Algorithms, Advanced Object-Oriented Programming, Artificial Intelligence, Computer Networking and Web Application Development. Най-хубавото е, че към тази изключително интересна за всеки програмист програма през втората година е възможно да се добавят и 5 допълнителни избираеми модули, като Technical Entrepreneurship, Managing Information Systems, Computer Security и т.н., което профилира тясната им специализация. От изключителна важност е, че курсистите имат възможност да участват в проекти, практики и стажове в световноизвестни фирми, като Microsoft, IBM, Movilitas – Germany, Pfizer – USA и др. Програмата е акредитирана от престижната асоциация BCS (British Computer Society) The Chartered Institute for IT.

Нека към компютърните науки да добавим и изкуствен интелект. За да разберем повече за този курс, се отправяме към прекрасния Southampton, където ще посетим University of Southampton.

Компютърни науки с изкуствен интелект

(Computer Science with Artificial Intelligence)

Курсът дава задълбочени теоретични и практически познания в областта на интелигентните технологии и компютърните системи. И тук задължителните предмети са програмиране, софтуерно моделиране и дизайн, теория на компютрите, алгоритми. Добавени са и специални предмети, като Computer Vision, Robotic System, Machine learning, Optimization и др. Фокусът на програмата е в задълбочени изследвания, спомагащи за опознаване, развиване и проектиране на микро- и макроустройства с функции и възможности, близки до човешките. Извличане на данни и информация, структурирането, обработката, разпознаването и пренасочването им са част от подготовката, през която преминава всеки студент. Програмата е акредитирана от BCS (British Computer Society).

А сега нека премахнем от уравнението Computer Science (компютърни науки) и оставим само Аrtificial Intelligence (изкуствен интелект). Да посетим Teesside University, за да разберем повече за курса.

Системи с изкуствен интелект (Artificial Intelligence Systems)

Курсът цели да научи студентите да проучват, анализират и изграждат иновативни и интуитивни софтуерни продукти, които намират широко приложение – при прогнозиране на финансовите пазари и тенденции, в комуникационните технологии или за създаване на симулации за възможните ефекти от климатичните промени например. Задължителните предмети, заложени в подготовката на младите специалисти, са отново алгоритми, компютърна математика и статистика. Специалните предмети включват Java Programming, Design, Agent-based Modelling, Artificial Programming and Applications, Data Visualizations и др. Да си припомним, че тази година Google плати 400 млн. долара за компания, специализирана в сферата на изкуствения интелект, за да запази своите водещи позиции в интернет търсенето, както и да ускори създаването на нови самоуправляващи се продукти.

След всичко казано дотук, смело мога да заключа, че математиката е фундаментална наука, която стои в основата на компютърните технологии, и има мащабно приложение в иновациите. Макар и хилядолетна, това е наука на бъдещето. Обърни й сериозно внимание и тя ще ти се отблагодари! Може да си следващия Стив Джобс или Бил Гейтс.

Тагове: , , , ,