Обратно към Cape Cod

Work and Travel 2012/10/13

Кейп Код е уникално място, в това няма съмнение. Доказват го всички студенти, които участват в Work and Travel по няколко пъти и винаги се връщат на неголемия полуостров в Massachusetts. Причините са много – възможностите за работа, природата и плажовете, атмосферата, близостта до големи градове като New York и Boston.

Work and Travel студентите на Orange, на Cape Cod

Моите Work and Travel лета бяха именно там и за това се зарадвах страшно много, когато разбрах, че отново ще мога да посетя Кейпа. Заедно със спонсориращата ни организация Intrax бяхме решили да посетим региони, в които има много наши студенти, за да проверим на място впечатленията им от програмата, дали са имали трудности и какви са положителните спомени, които ще отнесат към България. Това пътуване щеше да е отлична възможност да посетим и работодателите на Cape Cod, с които работим от години.

София – Рим – Бостън

Прекосяването на Океана винаги е тръпка, независимо за кой път го правиш, а да минеш през Рим дава допълнителни екстри – добра храна и силно кафе дори и на летището, smoking lounge на терминала за дълги полети, а и самолетите на Alitalia кацат рано в Бостън, така че лесно да можеш да се придвижиш до заветната цел – Кейп Код.

На Cape Cod

Най-големият град на Кейпа е Hyannis, там се намират повечето административни сгради и една от важните спирки за WAT участниците – Cape Cod Mall. Освен това градчето е географския център на района и това го направи най-удобното място за отправна точка на пътуването.

Въоръжени с дълъг списък от студенти и работодатели, с които трябва да се видим аз, Jeff и Blaze се отправихме към най-далечното място на Кейпа –

Provincetown

Това е място, което по шумотевица, брой на местата, в които се продава алкохол и посещаемост на плажовете прилича най-много на българските курорти. Освен това от край време приветства хора с различна сексуалност.

Тук на всяка крачка има заведение, клуб или ресторант. Тук беше и първата ми среща с български студенти и първото от много „лятото, човек, беше супер busy” Ако още не си участвал в WAT, това означава имаше много туристи и много работа!

Falmouth

Следващият ден беше отреден за Sea Crest Resort. Това е наистина впечатляващо място – резортът е разположен точно на брега, което съвсем не е често срещано, има чудесен плаж и ресторанти. Освен това работодателят знае как да се грижи за Work and Travel студентите си – посетихме парти, в мотела, който Sea Crest осигурява за студентите си, предстоеше им разходка до Бостън и разбира се и тук хората бяха изкарали натоварен, но ползотворен сезон.

Sea Crest Resort - работодател на Orange, за студентска бригада в САЩ

Brewster

Това е едно от upscale местата из Кейпа, тук се намира Ocean Edge Resort, който впечатлява с огромен mansion, в който има зали за срещи, ресторанти и пъб. Тук българите, с които се срещнах вече се готвеха за пътуване до Бостън, Ню Йорк и Лас Вегас.

Orleans

Въпреки че съм ходил на Кейп Код 3 пъти, преди това не бях идвал в Orleans, а там определено има какво да се види. Започнахме от Stop and Shop, където чухме истории за посетени фестивали, купони и много работа.

Българите в недалечната CVS Pharmacy ми разказаха за наистина insane часовете, които са работили на седмица, но гордо заявиха – за това дойдохме, в никоя друга държава не можеш да спестиш толкова много.

Чух и много четвъртокурсници, които споделяха, че ще запишат магистратура в чужбина и питаха могат ли да участват отново в WAT (разбира се могат, стига да учат във full time програма). Всички те използваха Work and Travel, за да финансират образованието си в чужбина, което е разумно, но и много впечатляващо!

Harwich

Тук чух първото си оплакване от български студенти – карането на колело през красивия, но потънал в гори Кейп Код. Ако избереш този регион трябва да знаеш, че няма нищо общо с големите градове – тук няма високи сгради, Starbucks на всеки ъгъл и много клубове и дискотеки. Придвижването (ако нямаш кола) е с колело и понякога отнема час, за да стигнеш между различните си работодатели и квартирата. За сметка на това има работа в изобилие и можеш да спестиш много пари.

Така стигнахме до Wequassett, който е един от най-ексклузивните резорти наоколо. Съвсем наблизо видяхме и спиращ дъха залез, нещо с което трябва да привикнеш ако живееш на Кейпа.

Последва прибиране в Хаянис, защото предстоеше

Nantucket

и събуждане рано сутринта, ферибот и накрая Острова – едно от любимите ми места. Къщи там имат политици, филмови звезди и богаташи, но въпреки това атмосферата е приятелска, непосредствена и всички се забавляват.

Там, в Westmoor, Provisions, Nantucket inn, Stop and Shop и десетки други работодатели, чух страхотни истории за предстоящи пътувания до екзотични места, за страхотни работодатели, които те приемат като част от семейството им, за партита и много пазаруване по интернет.

Обратно в България

В края на историята няма как да не кажа, че за да усетиш Кейп Код просто трявбва да отидеш там. А разговорите с български студенти ще можеш да видиш през годината на сайта на Orange и в youtube канала ни.

Ivo Borisov

Тагове: , ,