За избора на специалност или как да сбъднеш мечтите си

Образование в чужбина 2014/11/13

Мечтаеш ли? Имаш ли много мечти? Нека да се опитаме да сбъднем поне една! :)

Ако бях на 18 години и трябваше да избера пътя, по който да поема, т.е. да си избера специалност, университет, кариера, живот, бих имала хиляди въпроси в главата си… Кой път да избера? В правилната посока ли вървя? Как да разбера?

Гледах някъде презентация на дете, което разказа за случай, в който са го попитали какъв иска да стане, когато порасне. „Попитаха ме какво искам да правя, когато порасна. Отговорих, че сега съм щастлив и искам като порасна пак да бъда щастлив!“

Възрастните често задават този въпрос, а не се замислят, че те на тази възраст също не са знаели правилния отговор. Ето кои са основните ключови моменти според мен, които ще ти помогнат да го откриеш или иначе казано да отключиш вратата на своето успешно, щастливо бъдеще.

Мечтай и реализирай

Човек е щастлив, когато прави това, което иска. Love what you Do and Do what you love!

Най-важното е да си зададеш въпроса „Аз какво обичам да правя и ако обичам да рисувам, мога ли да рисувам цял живот?“ За да имаш свободата да избереш каква професия да практикуваш или в каква сфера да се насочиш, е необходимо да получиш правилното образование в добър университет. Можеш да постигнеш всичко, стига да си поставиш цел и да направиш план как да действаш – step by step!

Подготви се

Ако искаш да бъдеш адвокат – участвай в дебати. Ако искаш да бъдеш лекар – слушай внимателно в часовете по химия и биология. Ако искаш да бъдеш архитект – не спирай да чертаеш, рисуваш, визуализираш. Всяка професия изисква от теб не само да имаш желание и талант, а и да не спираш да се развиваш и самоусъвършенстваш в това, което правиш всеки ден. И не си помисляй да спреш, защото и светът не спира!

За да бъдеш добър адвокат, лекар или архитект, е важно да завършиш в добър университет. Добър университет е този, в който дипломиралите се студенти имат над 90% успеваемост и реализация в конкретната сфера. Не забравяй, че трябва и да помислиш за своите реални шансове за прием в този университет. Ако имаш нужда от помощ в избора на университет, можеш да се обърнеш към своя Orange консултант.

Бъди уверен в себе си

В началото винаги е трудно да избереш подходяща специалност, курс и програма. В интернет можеш да попаднеш на всичко. Така човек може много, много да се обърка и да се откаже още в началото. За да подредиш и селектираш информацията, която ежедневно получаваш, е необходимо да имаш структурирана цел. Ако си се насочил в сферата на информационните технологии, не е необходимо да четеш ежедневно за най-новите IT продукти. Насочи се към нещо по-тясно специализирано и бъди постоянен. Това ще ти помогне да виждаш и чуваш нещата по-ясно и да бъдеш по-целенасочен. Много полезни могат да бъдат и тестовете за академично и кариерно ориентиране, които вземат предвид личностните особености и предпочитания на кандидатите.

Не се отказвай

Мислиш си, че се влиза трудно в Оксфорд или в Кембридж? Нищо подобно :)!

Ако искаш да взлезеш в ТОП университет и това е твоята мечта – никога, никога не се отказвай. Ако започнеш да се подготвяш навреме, имаш реални шансове за прием. За да постигнеш резултатите, които са ти поставени като условие за прием, се изисква да положиш усилия и да имаш кураж. Организирай времето си добре и се включи в различни доброволчески инициативи – или дори сам инициирай такива в родния си град. Опитът в социално значими доброволчески проекти се цени изключително високо при кандидатстване в чужд университет и ще те отличи от останалите кандидат-студенти. Редица интересни start-up разработки са започнали именно по този начин.

Целта оправдава усилията

Ще се наложи да се потрудиш доста, но пък си заслужава. Докато си ученик има толкова много неща, които можеш да правиш заедно с твоите съученици, вместо да ходиш на уроци по английски език или математика например. Истината е, че ако си достатъчно организиран, може да съчетаеш излизанията с приятели и частните уроци. Ако пък не си и да бъдеш организиран не е едно от твоите силни качества, винаги можеш да се обърнеш към нас за помощ. Консултантите на Orange изготвят индивидуален план за всеки кандидат, за да премине кандидатстването гладко, спокойно и в срок.

Успехът

“Success is a journey, not a destination. The doing is often more important than the outcome.” ~ Arthur Ashe

Не спирай да мечтаеш, но започни да действаш още сега, а ние ще ти помогнем да превърнеш твоята мечта в реалност.

Тагове: , , , , ,