Какво трябва да знаеш за медицинската си застраховка

Work and Travel 2015/06/23

Теглиш изпити, учиш, явяваш се на интервю за виза, опитваш се да овладееш вълнението и стреса – позната картина, нали? Може би не са ти останали време и сили да прочетеш внимателно всички книжки и брошури с полезна информация. Да си добре подготвен за своята студентска бригада и да знаеш какво да правиш в различни ситуации обаче е първата стъпка към безпроблемно лято. Да се информираш какво покрива медицинската ти застраховка, кога и как можеш да я използваш са едни от най-важните аспекти от тази подготовка. Само така при необходимост няма да губиш излишно време в писане на имейли или свързване с хора, които не знаят как да ти помогнат.

В настоящия текст отговаряме на 5-те най-важни въпроси за твоята медицинска застраховка. Ако възникнат други, не се колебай да потърсиш своя Orange консултант за съдействие.

studentska-brigada-zastrahovka


Скъпо ли е медицинското обслужване в САЩ?

Да. Едно от най-скъпите в света е. Ако се разровиш по темата, можеш да попаднеш на сравнителни анализи на журналисти, експерти и здравни организации от различни държави, които разискват причините за това.

Цените на услугите варират и според вида здравно заведение, което посещаваш, и са различни в зависимост от това дали се преглеждаш в частен кабинет, болница, клиника или спешен център. Точно затова цените за поставяне на няколко шева или правене на рентгенова снимка могат да достигнат от $300 до няколко хиляди долара.

 

Какво е особеното на твоята медицинска застраховка?

Твоята застраховка покрива разходи за спешно и неотложно медицинско лечение. Ключовите думи са „спешно” и „неотложно” и автоматично изключват профилактични прегледи, козметични операции или други подобни състояния, които не се свързват с влошено физическо състояние или наличие на болки и/или други оплаквания, както и лечение на вече съществуващи или хронични заболявания.

От тази година Държавният департамент на САЩ, който е основният регулатор на програмата Work and Travel USA, постави изискване за удвояване на лимита на медицинската застраховка на всички участници от $50 000 на $100 000 долара. Това означава, че ако попаднеш в ситуация, която изисква медицинско лечение, то застрахователната компания ще покрие разходите за него в размер на до $100 000.

medical-assistance

Как да ползваш своята застраховка?

Всеки американски спонсор или Work and Travel фирма разботят с различна застрахователна компания. За целта се запознай детайлно с всичко, което твоят спонсор или ние сме ти изпратили по имейл и/или публикували в твоя личен профил.

Най-важното е да се свържеш със застрахователната компания преди да отидеш на преглед. Ако не се чувстваш добре и нямаш физическа възможност да го направиш, то трябва да им се обадиш след като прегледът е минал и състоянието ти се е подобрило. Само така застрахователната компания ще може да се свърже с болницата, в която си лекуван, и ще може да уреди финансовите въпроси с тях.

От изключително значение е ти сам да се свържеш със застрахователната си компания. Колкото и да искаш ние, твой родител или приятел да го направи, това не е правилно и може да доведе до допълнителни усложнения. Само ти можеш да обясниш на застрахователната компания в какво състояние си, за да могат те по-точно да определят от какъв специалист имаш нужда и къде можеш да го откриеш спрямо района в САЩ, в който се намираш.

 

Защо трябва да заплащаш сума за самоучастие?

Всички застрахователни компании налагат различни суми, които застрахованият трябва да заплати самостоятелно, в случай че ползва медицинска помощ. Тези суми се отпределят като „самоучастие” и варират според вида медицинско заведение, което си посетил. По този начин застрахователите се стремят да минимизират излишните посещения в медицински заведения от страна на всеки застрахован. Както вече обяснихме, цената за всяка медицинска услуга в САЩ е неимоверно висока и застрахователните компании искат да обърнат внимание върху спешността при посещението на лекар, а не пътуването до САЩ да е с цел лечение на различни заболявания.

work-and-travel-insurance

Къде можеш да откреш детайлите за медицинската си застраховка?

Преди да отпътуваш за САЩ, ние и/или твоят спонсор сме ти изпратили на имейл цялата информация за медицинската ти застраховка. Имаш я публикувана и в личния си профил, за да ти е подръка в случай на нужда. Там ще откриеш контактите на застрахователната компания и кратки инструкции точно какво да направиш, ако имаш нужда от лекарска помощ. Съветваме те да се запознаеш с тази информация предварително и на спокойствие, за да реагираш бързо на по-късен етап, ако се нуждаеш от лекар.

Тагове: , , ,