Най-популярните Work and Travel дестинации

Work and Travel, Пътуване след WAT, Пътувания 2014/11/14

Какво и къде ще работя – това е въпросът, който „измъчва” голяма част от бъдещите WAT участници. В предишната ни статия „Как да избера подходяща работна оферта” се опитахме да отговорим на първата част от него, а сега ще се опитаме да отговорим и на втората. Надяваме се с това да ти помогнем да сведеш до минимум неизвестните, които стоят пред теб в момента.

Както знаеш, САЩ е огромна страна. Тя заема площ от над 9 млн. кв. км, което я прави третата най-голяма държава в света. Звучи стряскащо, нали? Всъщност не е чак толкова страшно. Не във всички 50 щата участниците в WAT могат да намерят подходяща работа, така че не си прави труда да запомниш коя е столицата на Тенеси или кое е най-голямото летище в Луизиана.

За да не те „заливаме“ с прекалено много информация, ще се спрем само на най-популярните и желани от студентите ни региони. Ако все пак искаш да знаеш нещо повече за друг щат или място, винаги можеш да се обърнеш към своите Orange консултанти.

Аляска

Аляска е мечтаната дестинация за почти всеки студент. Красивата природа на този щат, заедно с възможността за много работа и спестявания привлича всяка година стотици студенти. Ако и ти си се насочил натам, сега е моментът да изтриеш от съзнанието си снежните картини, които изплуват още щом чуеш Аляска. Да, вярно е, че през 8 от 12 месеца там вали сняг, но през лятото температурите достигат до 20-25 градуса, а понякога дори ги надхвърлят. Така че по-добре не взимай само зимни дрехи.

49-ият щат всъщност е най-отдалеченият от България, така че, ако ще пътуваш дотам, ще трябва да се приготвиш за дълъг полет. Няма авиокомпания, която да лети от Европа директно до Аляска, затова 1 прекачване на територията на Щатите е винаги гарантирано. Двете най-големи летища в щата се намират в Анкъридж и Феърбенкс. До кое от тях ще летиш зависи изцяло от местоположението на работодателя ти. Компаниите, които наемат студенти за Аляска и с които ще можеш да се срещнеш на нашите Job Fair-и през декември, са Holland America Princess, CIRI и Denali Grizly Bear Resort. Побързай, преди свободните места да са се изчерпали! Добре е също да вземеш предвид факта, че активният туристически сезон в Аляска започва в началото на май и приключва в началото на септември, така че ще трябва да пътуваш сравнително рано.

 

Източно крайбрежие

Източното крайбрежие е следващата популярна дестинация в програмата Work and Travel.  В този регион се включват доста на брой малки щати, но най-предпочитани от студентите си остават Масачузетс, Ню Йорк, Ню Джърси, Вирджиния и Мериленд. В тази част от Съедниените щати туризмът е силно развит, което прави намирането на втора, дори трета работа много лесно. Тук със сигурност ще срещнеш много участници в WAT от различни страни, което е страхотна предпоставка да създадеш приятелства за цял живот. Важно е обаче да вземеш под внимание по-високия стандарт на живот в някои градове и райони по Източното крайбрежие. В редица случаи работодателите предлагат доста по-високо почасово заплащане, отколкото на други места, но разходите за квартира и храна също са по-високи. Климатът през лятото е близък до този в България, така че се приготви за наистина високи температури. Най-големите летища тук се намират в Бостън, Ню Йорк, Филаделфия и столицата Вашингтон. Работодателите, при които можеш да работиш в този регион и които ще посетят нашите Job Fair-и и Skype Fair-и, са Sea Crest Resort, High Sierra Pools, Cape Cod Irish Village, Gateway 26 Arcade и много други.

Централни щати

Както споменахме вече, територията на САЩ е огромна, така че би било наистина трудно всички централни щати да се обхванат в няколко думи. Най-посещавани от студентите в тази област са щатите Уисконсин, Айова, Охайо, Юта, Айдахо, Колорадо. Те не са чак толкова оживени, както Източното крайбрежие, но и тук туризмът през лятото е много добре развит. Освен това, по-спокойните и малки градчета имат едно голямо предимство пред по-населените и развити градове – възможността да спестиш голяма част от средствата, които си изработил. Тук разходите за транспорт, храна и забавление не са никак високи, така че всеки би могъл да задели пари за една страхотна и запомняща се екскурзия в края на сезона. Природата в планинските части на Колоради и Айдахо е спираща дъха, така че си струва да обмислиш и тези дестинации. По-големите летища тук са Чикаго, Минеаполис, Денвър, Солт Лейк Сити, Бойзи, а работодателите, които наемат в тези щати и с които ще можеш да срещнеш след по-малко от месец, са MNEG Concessions, Mount Olympus Park and Hotel Rome, DNC Sportservice, Boardwalk Island Grill and Bar, Landmark resort, Hooligans Irish Pub, The Keys Restaurant.

Флорида и Калифорния

Истината всъщност е, че разстоянието между тези два щата е приблизително 4420 километра. Те са разположени съответно в източната и в западната част на континента, но за студентите често представлява трудност да се спрат на един от тях. Безкрайни плажове, оживени градове и много забавления – Флорида и Калифорния предлагат на студентите едно незабравимо лято, но е важно да отбележим, че тук стандартът на живот е наистина висок. Ако си решил да работиш там по време на програмата си, имай предвид, че ще трябва да отделиш значителна част от доходите си за квартира и храна. Най-голямото летище във Флорида се намира в Маями, можеш да летиш и до Пенсакола или Джаксънвил. В Калифорния може би ще се наложи да кацнеш в Лос Анжелис, Сан Франциско или Сан Диего. Работодателите, които наемат студенти за тези два щата, са Hard Rock Cafe, Bacara Resort and SPA, Big Kahunas Water and Adventure park и много други. С тях ще можеш да се срещнеш по време на нашите fair-и през януари и февруари. Ала дори и да не работиш в Калифорния или Флорида, то в края на програмата си можеш да си организираш незабравима екскурзия до една от тези неповторими дестинации :). А защо не и до двете :)?!

 

Надявам се, че след като си прочел статията, картата на САЩ вече не ти изглежда толкова объркана. Съветвам те добре да помислиш какво очакваш от престоя си там, за да избегнеш евентуални разочарования. Ако шумът и динамиката на големия град не те привличат, може би ще е по-добре да се насочиш към някои от по-спокойните места като Аляска, Уисконсин, Айова и др. От друга страна, Флорида, Калифорния и Източното крайбрежие биха били най-подходящи за едно изпълнено със забавления лято. Не забравяй, че винаги можеш да посетиш мечтаните от теб места в края на лятото, дори и да избереш да работиш далеч от тях.

Постави информирания избор в основата на всичко, което правиш, за да си осигуриш спокойствие и удовлетворение за най-хубавото лято в живота ти.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,