За правилата в САЩ или как да не си навлечеш неприятности

Work and Travel 2016/06/13

Улисан в изпити и трепети покрай кандидатстването за виза, дочуваш, че имаш права по време на студентската бригада, знаеш, че имаш и някакви задължения, но не задълбаваш много-много в детайлите. Вълнението преди полета е голямо, сбогуваш се с мама, татко, гаджето… Излиташ и вече си в САЩ.

Дотук добре. Ала като че ли не ти остана много време да се замислиш над това, че като посетител в чужда държава е добре да се запознаеш със законите там и тяхната строгост. А това, че тук (в България) не е като там (в САЩ), вероятно вече си го забелязал. Това обаче автоматично означава, че трябва да си нащрек, защото доста от правилата и разпоредбите могат да са различни от тези вкъщи.

По-долу ще ти опишем най-разпространените проблеми, които студентите си навличат поради невнимание, незаинтересованост или незнание. За да не се налага да събуждаш родителите си посред нощ, защото си в ареста, те съветваме да отделиш малко време на следващите редове. Ще са ти полезни, обещавам!

Do’s-and-Don’ts-na-studentska-brigada

За алкохола, цигарите и марихуаната

За да си купиш алкохол, трябва да имаш навършени 21 години. Задължително ще ти бъде поискан документ за самоличност (паспорт, лична карта или шофьорска книжка). Това се отнася както за магазин, така и за заведение.

В САЩ е категорично забранена употребата на алкохол на обществено място, което не е бар или ресторант. Това означава, че невинното пиене на бира пред квартирата ти или в парка може да ти навлече сериозни неприятности! Същото важи и ако носиш от магазина до дома си бутилка алкохол, която не е опакована в непрозрачен плик.

Не се опитвай да пиеш алкохол, ако се возиш в автомобил, без значение дали ти си на шофьорското място. Последствията никак няма да ти харесат!

Все повече щати се присъединяват към „Tobacco 21” – инициатива, която е в подкрепа на повишаване на възрастта за продажба на цигари от 18 на 21 години. Дали твоят град/щат я подкрепя, можеш да провериш в сайта на кампанията.

Употребата на марихуана за лични цели е легална само в два щата в САЩ. Горещо ти препоръчваме да се въздържаш по време на студентската си бригада, тъй като изненадващите тестове за наркотици са обичайна практика на работодателите в САЩ и ще си навлечеш неприятности и уволнение, ако твоят излезе положителен.

no-smoking-no-drinking-no-drugs

 Спазвай правилата за движение

Винаги си купувай билет за транспорта, който ползваш.

Пресичай на обозначените места.

Ако караш колело, носи каска и спазвай правилата на пътя. Задължително трябва да имаш светлини и светлоотразителни ленти, за да те забелязват и останалите участници в движението.

 

Спазвай правилата на работното си място

Не закъснявай за работа.

Спазвай почивките си.

Винаги бъди с работното си облекло.

Уважавай колегите си.

Уважавай чуждата собственост – тя не е твоя, дори и да изглежда безпризорна.

Още по темата как да се държиш на работното си място можеш да прочетеш в тази статия.

 

Спазвай правилата в квартирата си

Ако имаш вечерен час, не го нарушавай.

Ако е забранено да каниш гости и да се вдига шум, не го прави.

 

Два пъти мери, веднъж режи

Сигурно вече ти се е случвало шегите ти да останат неразбрани. Културите ни са различни, а с това и представите ни за допустима реч. Затова внимавай какви изразни средства използваш.

Законите срещу дискриминацията в САЩ са много сурови! Дори и за теб нещо да звучи като невинна закачка, за другия може да е дълбока обида. Не бива да дискриминираш и да използваш каквито и да било негативни епитети за хората на базата на тяхната различна раса, националност, възраст, вероизповедание или сексуална ориентация.

 

Когато срещнеш любовта

По време на бригадата си попадаш на нови места, запознаваш се с различни хора, далеч си от обичайното си стресово студентско ежедневие в България. Животът върви на съвсем други обороти, в друго измерение. Често – и на пръв поглед неочаквано – се раждат любовни трепети. Всичко може би изглежда безметежно. Има обаче две големи „но“!

Първото „но“ – сексуалните взаимоотношения с лица, ненавършили 16/18 години (в зависимост от конкретния щат, в който се намираш), са подсъдни.

Второто „но“ – „не“ означава „не“ при всички обстоятелства. Сексуалните взаимоотношения изискват доброволно съгласие, без значение от възрастта. Липсата на съгласие превръща действието в престъпление.

Добре е да знаеш и какво означава терминът harassment – безпокойство, тормоз над даден човек. Най-честата форма на harassment на работното място е sexual harassment, за която съществуват тежки закони и наказания. Ако ти самият си жертва на тормоз, трябва незабавно да споделиш това на мениджъра си и на спонсориращата организация!

consent

Последен, но не по важност съвет – винаги носи документ за самоличност в себе си. Съветваме те това да е българската ти лична карта. Да загубиш нея е по-малък проблем от загубата на паспорт :).

Вярвам, че тези препоръки ще ти помогнат да изкараш лятото си по най-добрия и безпроблемен начин. Не забравяй и че всеки участник в студентска бригада е посланик на държавата си. Твоето поведение и отношение веднага ще бъдат приети като национална черта. Това е нормално и показва колко отговорно и важно е да дадеш най-доброто от себе си, да си коректен и без предразсъдъци. Светът е голям и интересен – опознавай го и му се наслаждавай!

Тагове: , , , ,